Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pragmatikus közép
  2007-11-09 00:27:01, péntek
 
  Pragmatikus közép
(Cs.Zs.) 2007-11-08 18:56:56
Pragmatikus közép
Törpepárt létére még mindig az SZDSZ diktál Magyarországon

Radikális antikommunizmus, ugyanakkor lelkiismeret-furdalás nélküli koalíció a kommunista utódpárttal. Liberális elvek, ugyanakkor kirekesztő, jakobinus gyűlölet minden eltérő gondolat iránt. A jobboldal folyamatos gyalázása, ugyanakkor felajánlkozás a Fidesznek. Minden deviáns kisebbség felkarolása, ugyanakkor az összmagyar nemzeti érdekek iránti legteljesebb érzéketlenség. E kettősség jellemzi megalakulása óta azt a pártot, amely bár egyre zsugorodik, mára mégis maga alá gyűrte Magyarországot, és saját képére formálta koalíciós partnerét is.

Az SZDSZ gyökerei a hírhedt 1919-es katonatizedelő komisszár, majd marxista teoretikus, Lukács György iskolájáig, illetve a Kádár-rendszer idején szellemi egyeduralmat gyakorló Aczél György köréig nyúlnak vissza. Történelmi elődeik, a polgári radikálisok - Jászitól a ritkábban emlegetett Zsolt Béláig - voltak, annak az úgynevezett urbánus értelmiségi rétegnek markáns képviselői, amely már a huszadik század első felében szellemi polgárháborúban állt az összefoglaló néven népinek nevezett, főleg írók által alkotott táborral.
A népi-urbánus ellentétről, erről a huszadik századi magyar történelmet végighasító társadalmi rianásról Vásárhelyi Mária, az egykori SZDSZ-alapító, majd a Soros Alapítvány magyarországi helytartójaként tevékenykedő Vásárhelyi Miklós lánya írt meglepően nyílt és őszinte publicisztikát a 168 Óra című hetilap február 6-i számában.
Idézzük a magát liberálisnak valló szerzőt: "A magyar középosztály kialakulása és fejlődéstörténete kacskaringós utat írt le az elmúlt másfél században. (...) Magyarországon ugyanis már a századforduló előtti évtizedekben két egymástól elkülönülő középosztály létezett: az állami bürokrácia állásait betöltő, alapvetően a birtokait veszített közép- és kisnemesi családok sarjaiból verbuválódott, önmagát »nemzetiként« és/vagy »keresztény, úriként« megjelölő középosztály, illetve a polgárosodás motorját képező »polgári« középosztály. Vagyis a mostani társadalmi szembenállás gyökerei valójában a 19. század második feléig nyúlnak vissza, és a középosztály megosztottságából fakadnak. Az önmagát »a nemzet gerincének« tekintő keresztény-úri középosztály tagjai a kezdetektől görcsösen ragaszkodtak korábbi kiváltságaikhoz. A kibontakozó kapitalista viszonyok számukra nem jelentettek mást, mint az ellenséget, amely megfosztotta őket birtokaiktól, előjogaiktól, életformájuktól. Így aztán egyrészt alkalmatlanok voltak arra, hogy a polgárosodás élére álljanak. Másrészt ellenségként tekintettek azokra, akiket nem öröklött jogaik, hanem - az ipraosodás és a kereskedelem felvirágzása során - azok a készségek emeltek a középosztályba, amelyeket az új viszonyok megkívántak. (...) A kétféle identitású középosztály megosztottságát és belső ellentéteit tovább mélyítette a trianoni trauma: az elcsatolt területekről több százezer, önmagát a középosztályhoz tartozónak valló, ám megélhetési forrást nélkülöző magyar települt vissza. Jelentős részük »keresztény-úrimagyar« mivoltára hivatkozva kívánt egzisztenciához jutni, illetve másokat kiszorítani pozícióiból."

Vásárhelyi Mária azt is világossá teszi, kiket ért a hegyományos, keresztény magyar középosztállyal szemben álló polgári középosztályon: "A numerus clausus pedig már a húszas évektől törvényesítette a polgári középosztály gerincét adó zsidóság kiszorítását az állami pozíciókból és a szellemi életből."

Nos, ez az a réteg, amely vállaltan az SZDSZ történelmi előképe. S ez a történelmi gyökere a »polgári középosztály«, vagy urbánus értelmiség, vagy liberális intelligencia - nevezze ki-ki tetszése szerint -, valamint a "népi" értelmiség, a keresztény középosztály kibékíthetetlen szembenállásának. Utóbbi réteget egyébként ráadásul kommunista társutassággal is vádolja Vásárhelyi Mária idézett írásában:

"S bár a diktatúra felpuhulásával párhuzamosan nem csupán javult a helyzetük, hanem valójában elsősorban ők voltak azok, akikkel a Kádár-rendszer kiegyezett, a rendszerváltást követően mégis elemi erővel tört föl e rétegben az évtizedek óta elfojtott sérelem, a revánsvágy. Ez a réteg érezte leginkább úgy: a rendszerváltással eljött az ő ideje, és »benyújthatja a számlát«. Ezt pedig a kommunista diktatúra idején elnyomott, de hallgatólagosan mindvégig elevenen élő »nemzeti«, »keresztény«, »úri« száramzásból eredeztethető felsőbbségére alapozták, illetve arra a meggyőződésre: ők képviselik a kommunizmus idején megszakadt történelmi folytonosságot. Ezen a zűrzavaros és avítt ideológiai alapon, valamint az ebből fakadó, valós és vélt sérelmekre alapozott, engesztelhetetlen antikommunizmus talaján szerveződött újjá a hazai jobboldal a rendszerváltás idején."

Mintha bizony nem épp az SZDSZ lett volna az a párt, amely a leghangosabban, legradikálisabb antikommunista retorikával lépett föl. És bizony pont a liberális párt volt az, amely már 1987-ben, a lakiteleki találkozót - amelyen e tábor jelesei közül ott volt Konrád György író, az SZDSZ egyik szellemi háttérembere - követően nem antikommunizmussal, hanem inkább kollaborációval vádolta a Magyar Demokrata Fórumot. Amely szerveződés a hagyományos középosztályt képviselte.

Vásárhelyi Mária ugyanakkor keresetlen őszinteséggel ír a rendszerváltási kísérlet időszakában SZDSZ-ként manifesztálódott »polgári középosztályról« is: "Miközben a másik oldalon - az elmúlt évszázadban lejátszódó folyamatokhoz hasonlóan - teljesen elkülönülten kialakult egy új, alapvetően ideológiamentes, pragmatikus középosztály."

És itt be is zárul a kör. Vásárhelyi Mária, az SZDSZ-közeli médiaszociológus igazolta azt a tételünket, hogy a liberális pártnak valójában nincsenek elvei, és amit mégis elvként hirdet, az pusztán csalétek. Így érthető, hogy bár az első szabad választások illúzióját követően, az 1994-es árulás (az MSZP-vel léptek koalícióra) következtében nem csupán elillant a párt széles bázisa, hanem ez év végére gyakorlatilag megsemmisült, mégis megkerülhetetlennek bizonyult és sorsfordító döntéseket erőltetett Magyarországra, akár saját koalíciós partnere ellenében is. Ilyen például a társadalombiztosításban felhalmozott adóforintok széthordására bevezetendő több-biztosítós egészségügyi rendszer. Ezt kizárólag egy ma már csak az egyszázalékos törpepárt akarja, mégis valósággá válik.

Az SZDSZ-t tehát nem értékek, hanem érdekek tartják egyben. És a gyűlölet mindenki iránt, aki ezzel szembesíti őket, illetve úgymond zavarja köreiket. A párt értelmiségi holdudvarába tartozó Kornis Mihály drámaíró egy alkalommal esszenciálisan meg is fogalmazta ezt a jakobinus görcsöt az SZDSZ Beszélő című lapjának 1993. decemberi számában: "Mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket."

A retorika mit sem változott az elmúlt száz évben. A hagypmánytisztelő középosztályt továbbra is mint retrográd, srába ragadt (Tamás Gáspár Miklós, azóta kilépett alapító megfogalmazásában a "lábszagot" és "mucsát" képviselő), fölösleges réteget, mint a nácizmussal és fasizmussal is kokettáló történelmi limlomot jeleníti meg a liberális médiafalka, míg a "polgári középosztály" pragmatizmusával (mely kifejezés eufemisztikus megfogalmazása a "pénznek nincs szaga" gyakorlatának) a haladás képviselője.

A vér nem válik vízzé Vásárhelyi Mária esetében sem, hiszen így ír: "E két párhuzamosan létező középosztály között ma is elevenen lüktető feszültségek alapja és ereje kísértetiesen idézi az évszázaddal korábbi viszonyokat. Napjainkban ez éppúgy a progresszió fékezőjvé, a modernizáció akadályává válhat, ahogyan ez rendre megtörtént az elmúlt másfél évszázadban. A két középosztály közt feszülő ellentéteket minden eddiginél láthatóbbá és élesebbé teszi a társadalom modernizációját jelentő reformfolyamat, amelynek sikere vagy sikertelensége a középosztályok között dúló háború végére is pontot tehet. Mert eldőlhet: közülük melyik erősödik, melyik gyengül meg végérvényesen. Ezért és ennyiben nem csatlakozunk, amikor úgy érezzük: a szélsőségesen megosztott társadalomban, a kétféle középosztály tagjai között élet-halál harc folyik. S ez a küzdelem nemcsak a középosztályok, hanem a társadalomfejlődés irányát is hosszú távra meghatározhatja."

Íme, az SZDSZ genezise!

Ágoston Balázs

A cikk a Demokrata november 8-i számában jelent meg.

http://www.demokrata.hu/hirek/hir.php?azon=6804
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: manifesztálódott, médiaszociológus, szembenállásának, pragmatizmusával, hallgatólagosan, helytartójaként, ideológiamentes, antikommunizmus, kibékíthetetlen, rendszerváltási, életformájuktól, kiváltságaikhoz, meghatározhatja, rendszerváltást, középosztályról, megosztottságát, modernizációját, középosztállyal, törvényesítette, polgárháborúban, legradikálisabb, egzisztenciához, középosztályhoz, kollaborációval, felpuhulásával, középosztályok, magyarországon, esszenciálisan, magyarországot, leghangosabban, katonatizedelő, publicisztikát, társutassággal, folytonosságot, reformfolyamat, rendszerváltás, kommunista utódpárttal, jobboldal folyamatos, összmagyar nemzeti, hírhedt 1919-es, polgári radikálisok, ritkábban emlegetett, úgynevezett urbánus, huszadik század, összefoglaló néven, huszadik századi, egykori SZDSZ-alapító, magát liberálisnak, magyar középosztály, elmúlt másfél, századforduló előtti, állami bürokrácia, Lukács György, Aczél György, Zsolt Béláig, Vásárhelyi Mária, Soros Alapítvány, Vásárhelyi Miklós, Konrád György, Magyar Demokrata Fórumot, Kornis Mihály, SZDSZ Beszélő, Tamás Gáspár Miklós, Ágoston Balázs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Alakot vált...  Két ember becsülete  A végzet az  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  A fenyő nem szép fa, (...)  William Shakespeare idézet  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Ma  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Aki szeret, annak senki sem id...  William Shakespeare idézet  Az Európai Unió is foglalkozik...  Messziről jött ember  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szent György nap  Paul David Tripp Április 23  Az Európai Unió is foglalkozik...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  A Mester kezének érintése  A lelki élet nem arról szól, ....  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Naplemente  Az idő elsodorja létezésünk  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Idézetek a barátságról  Muratáj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Föld napja április 22  Amit átélünk,  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Különös!  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Paul David Tripp Április 26  Miért nem menti meg Jézus...  A Gömb  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Alvó cica  Ünnepelj csak  Palóc Grand Canyon  Föld napja április 22  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Környezetvédelem  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Naplemente  Jó éjt  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  A végzet az  Ez a jó az alvásban.  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kommunista utódpárttal, jobboldal folyamatos, összmagyar nemzeti, hírhedt 1919-es, polgári radikálisok, ritkábban emlegetett, úgynevezett urbánus, huszadik század, összefoglaló néven, huszadik századi, egykori SZDSZ-alapító, magát liberálisnak, magyar középosztály, elmúlt másfél, századforduló előtti, állami bürokrácia, birtokait veszített, polgárosodás motorját, mostani társadalmi, középosztály megosztottságából, önmagát &#187, nemzet gerincének&#171, kezdetektől görcsösen, kibontakozó kapitalista, polgárosodás élére, kereskedelem felvirágzása, készségek emeltek, kétféle identitású, trianoni trauma, elcsatolt területekről, középosztályhoz tartozónak, numerus clausus, húszas évektől, polgári középosztály, állami pozíciókból, szellemi életből, történelmi gyökere, keresztény középosztály, diktatúra felpuhulásával, rendszerváltást követően, réteg érezte, rendszerváltással eljött, kommunista diktatúra, kommunizmus idején, ebből fakadó, hazai jobboldal, rendszerváltás idején, liberális párt, lakiteleki találkozót, hagyományos középosztályt, rendszerváltási kísérlet, másik oldalon, elmúlt évszázadban, liberális pártnak, pusztán csalétek, első szabad, 1994-es árulás, párt széles, egyszázalékos törpepárt, gyűlölet mindenki, párt értelmiségi, alkalommal esszenciálisan, jakobinus görcsöt, elmúlt száz, hagypmánytisztelő középosztályt, liberális médiafalka, haladás képviselője, évszázaddal korábbi, progresszió fékezőjvé, modernizáció akadályává, társadalom modernizációját, középosztályok között, szélsőségesen megosztott, kétféle középosztály, küzdelem nemcsak, manifesztálódott, médiaszociológus, szembenállásának, pragmatizmusával, hallgatólagosan, helytartójaként, ideológiamentes, antikommunizmus, kibékíthetetlen, rendszerváltási, életformájuktól, kiváltságaikhoz, meghatározhatja, rendszerváltást, középosztályról, megosztottságát, modernizációját, középosztállyal, törvényesítette, polgárháborúban, legradikálisabb, egzisztenciához, középosztályhoz, kollaborációval, felpuhulásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.